DBY Detailing

Volkswagen Passat

Aracımız 2013 Model Beyaz Renkli VW Passat Comfortline. Araç sahibi aracını cumartesi günü akşam saatlerinde evinin arkasındaki otoparka park etmiş ve pazar günü öğlen aracı ile bir yere gitmek istediğinde bu tatsız durumla karşılaşmış. Hemen polise ihbarda bulunmuş ve olay yeri inceleme ekipleri gelip numuneler almışlar. Daha sonrasında da aracın onarımı ile ilgili olarak Yetkili Servis ve özel servislere danışmış ancak herkes aracın tavanı dahil komple boyanması gerektiğini, başka türlü kurtulmasının bir yolu olmadığını bildirmiş. Ayrıca deforme olan plastik parçaların da değişmesi gerektiğini söylemişler. Yapılan kaba hesapla araç üzerinde 12-13bin tl civarı bir hasar belirlenmiş.

Daha sonra tavsiye üzerine aracını bize getiren araç sahibi ile yaptığımız detaylı görüşmelerin ardından aracın %95 oranında boyasız olarak düzeltilebileceğini belirledik. Araç sahibi de bu durumda aracını bize teslim ederek, sigorta şirketine bildirdi. Ertesi gün sigorta şirketinden gelen eksper ile yaptığımız görüşmeler sonucu araç üzerinde yapılacak tüm onarım ve değişimlerden sorumlu olduğumuzu belirtmesi üzerine anlaşıp uygulamalara başladık.

İlk iş olarak boyaya zarar veren maddenin kalıntılarını temizlemek için aracı fırça ile yıkamak durumda kaldık. Crystal Consept Sensei APC ve 3D Professional Orange Degreaser ile 2 kere yıkanan aracın boyasını zımpara ile düzeltmeye başladık.Yıkama işlemlerinin ardından en kötü durumdaki panel olan Bagaj kapağından uygulamalara başladık. İlk işimiz boya kalınlıklarını ölçüp tahmini bir yol haritası belirlemek oldu. Uygulama öncesi boya kalınlıkları 150 ile 130 mikron arası değişkenlik gösteriyordu. İlk olarak 1200 grit zımpara ile işlemlere başlayıp ardından 1500-2000-2500 ve 3000 grit zımparalarla olabildiğince düzeltme sağlamaya çalıştık. Ancak %20 civarında derin izler geçmediği için bagaj kapağını tekrar 1200-1500-2000-2500 ve 3000 grit zımparalar ile zımparalayıp diğer panellere geçtik.

Yan panellerde deformasyon daha çok akıntı şeklinde olduğundan ve paneller daha düz olduğundan 1000grit Disk zımpara kullanarak işlemlere başladık. Ardından bagaj kapağında olduğu gibi 1200-1500-2000-2500-3000grit zımparalar ile zımparalayıp polisaja hazır hale getirdik. Yaklaşık 20-25 saat civarında süren işlemlerde aracın çıkıntı yapan köşe kısımlarını Tesa Maskeleme Bantları ile bantlayıp zımparanın o bölgelerde sebep olabileceği açılmaları olabildiğince engelledik. Kaput ve ön çamurluklarda bulunan koruma filmi de deforme olmuştu. Ayrıca filmin altında kalan boya da deforme olmuştu. Bu eski filmleri sökerek, çamurluk ve kaput bölgesine de zımpara işlemleri yapıldı. Ardından kaput ve çamurluk koruma filmini Llumar PPF Gloss Şeffaf Koruma Filmi ile yeniledik. Zımparalama işlemlerinin ardından kapı içi döşemeleri sökülüp; Aynalar ve yan çıtalar sökülerek boya için hazırlandı. Yüzeylerinde ciddi deformasyonlar oluşan plastik aksamları tertemiz ve sıfır görünüm için boyamak durumunda kaldık.

Aracın tavanı uygulama da en çok özen ve hassasiyet gerektiren bölümdü. Bu kısımda uygulamayı aceleye getirmeden yine 1200gritten başlayarak kontrollü inceltmeyle zımparalama işlemlerini yaptık. Volkswagen Passat’ın çamurluklarının şekli sebebiyle en zorlandığımız kısımlardan biri sol arka çamurluktu. Köşe kısımlarda zımpara işlemi yaparken oldukça ince ve hassas şekilde çalışarak, bantları mümkün olduğunca köşeye yakın şekilde çekerek olabilecek en iyi düzeltmeyi yakaladık.  Aracın tamamında yaptığımız zımpara ve polisaj işlemlerinden sonra, fabrika çıkışı sıfır kilometre otomobillerde bile sıklıkla görülen portakal kabuğu görünümünü de otomatik olarak gidermiş olduk. Bagaj kapağının altındaki alanda boya kalkmaları meydana gelmişti. Bu alanda gerekli yerleri temizleyip rötüş boyası uyguladık. Bütün bu uygulamaları tamamladıktan sonra, boyadığımız parçaların montajını ve son kontrollerini tamamlayıp aracın koruma işlemlerine hazırlandık.

Aracı tekrar yıkadık. Yüzeyde toz, polisaj yağı ve başka kalıntı kalmadığından emin olduktan sonra aracın tamamını Gyeon Prep ile temizledik. 4 Saat arayla 3 kat Gyeon Mohs uyguladıktan sonra bir gece kürleşmesini bekledik. Ertesi gün de son kat Phobic uyguladıktan sonra araç yollara tekrar çıkmaya hazır hale geldi.

Exit mobile version